Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ

Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα Κόκκινα Αυγά.
...Το Αυγό στις παραδόσεις πολλών λαών συμβολίζει την ΖΩΗ. Σε αρχαίους τάφους έχουν βρεθεί απομεινάρια αυγών. Φαίνεται να χρησιμοποιούσαν το ΑΥΓΟ ή σαν δώρο προς τους νεκρούς ή σαν στοιχείο που αντιπροσώπευε την αναπαραγωγή της Ζωή. Το Αυγό ήταν ένα από τα σύμβολα της Ζωής... και συνδέεται με το γεγονός ότι μέσα από το κέλυφος γεννιέται... αναπαράγεται η Ζωή.
Το Κόκκινο χρώμα επίσης συμβολίζει την ΖΩΗ, όντας το χρώμα του αίματος, το χρώμα της Ζωής. Στην Χριστιανική παράδοση το Κοκκινο Αυγό συνδέεται με την Θυσία του Ιησού που χάρισε την Ζωή στους ανθρώπους. Το βάψιμο των κόκκινων ΑΥΓΩΝ την Μεγάλη Πέμπτη, συμβολίζει από την μιά την Θυσία του Υιού του Θεού και από την άλλη προσδοκία μας για Πνευματική Ζωή. Αρχικά το χρώμα που χρησιμοποιούσαν για βάψιμο των αυγών, ήταν μ'ονο ΚΟΚΚΙΝΟ... με τα χρόνια χρησιμοποιούσαν και άλλα χρώματα ή και σχέδια. Στην Ελληνική παράδοση το Πασχαλινό γιορτινό Ψωμί περιείχε στο κέντρο ένα Κόκκινο Αυγό. Συχνά ζωγράφιζαν πουλιά ή άλλα σχήματα πάνω στα βαμμένα αυγά χρησιμοποιώντας λιωμένο κερί. Άλλοτε χρησιμοποιώντας φύλλα, σε διάφορα σχήματα, τυλίγοντάς τα με τούλι ή άλλο λεπτό ύφασμα έδιναν ομορφιά στα βαμμένα τους αυγά.
....Αδειάζοντας το περιεχόμενο του αυγού με μια σύριγγα, μπορείς να σχεδιάσεις με διάφορους τρόπους το άδειο κέλυφος κάνοντας όμορφα διακοσμητικά αυγά για το γιορτινό τραπέζι του ΠΑΣΧΑ. Το έθιμο εξάλλου με το Κόκκινο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΥΓΟ έδωσε ιδέες τόσο στην διακόσμηση, όσο και στο εμπόριο, έτσι σοκολατένια ή με άλλα υλικά κατασκευασμένα αυγά κυριαρχούν σήμερα την αγορά, αντικαθιστώντας χρόνο με το χρόνο την παράδοση.
************
Τα ΑΣΠΡΑ ΑΥΓΑ, βάφονται πιό εύκολα και μ επιτυχία, γι'αυτό προτιμούνται. Χρησιμοποιούνται συνήθως μη τοξικές μπογιές για το βάψιμο των αυγών Ο οικολογικός τρόπος βαφής των Κόκκινων Αυγών, όμως μπορεί να γίνει με τον καυτό ζωμό από βρασμένα πατζάρια. Αν στη θέση των πατζαριών χρησιμοποιηθούν χλωρά φύλλα καρυδιάς ή φλούδα χλωρού καρυδιού ή το σπανάκι, τα Αυγά βάφονται Πράσινα, ενώ για Κίτρινα αυγά χρησιμοποιούντα τα φύλλα αμυγδαλιάς, για καφέ βράζονται φλούδες από κρεμμύδια, ενώ για μωβ αυγά, πρέπει να βράσουν ταυτόχρονα με τρεις χούφτες από βιολέτες.
Στα παιδιά αρέσει πολύ να συμμετέχουν στο Βάψιμο των Αυγών όπως και σέ όλες τις άλλες προετοιμασίες των γιορτινών μας παραδόσεων. ΚΑΛΟ ΒΑΨΙΜΟ! λοιπόν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena