Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Ludwin Van BEETHOVEN

Ludwin Van BEETHOVEN
γεννήθηκε στη Βόννη το 1770 , γόνος οικογένειας μουσικών, διδάχθηκε αρχικά μουσική από τον πατέρα του, που ήταν τενόρος στην αυλική χορωδία της Βόννης.
Το 1787 επισκέφτηκε την Βιέννη για να συνεχίσει τις σπουδές του στη μουσική με δάσκαλο τον Μότσαρτ, μετά όμως από δύο μόλις βδομάδες αναγκάστηκε να επστρέψει στη Βόννη, λόγω σοβαρής ασθένειας της μητέρας του.
Όταν 5 χρόνια μετά, τον Νοέμβρη του 1792, επέστρεψε στην Βιέννη, ο Μότσαρτ δεν ζούσε πιά.
Το πρώτο του δημόσιο κονσέρτο έδωσε το 1795 στο Burgtheater της Βιέννης. 'Ηδη είχαν αρχίσει τα πρώτα του προβλήματα με την ακοή από το 1794, που από το 1801 του δημιούργησαν σοβαρότατο πρόβλημα και το 1818 αναφέρεται ότι έχασε τελείως την ακοή του. Αυτό όμως δεν πτόησε τον συνθέτη που συνέχισε με πάθος να γράφει μουσική.
Η συμφωνική του Μουσική συνδέεται με την ανάπτυξη της παγκόσμιας πολιτιστικής και πολιτικοκοινωνικής κίνησης. Η 9η Συμφωνία του ταυτίζεται εθνικούς και κοινωνικούς στόχους. Σε ιδιαίτερες ιστορικές στιγμές η 9η Συμφωνία ήταν μέσο εμψύχωσης και ανάτασης ή άλλοτε παρηγοριάς και ελπίδας.
Η «Ωδή στη Χαρά» υιοθετήθηκε σαν ο ύμνος της Κοινωνίας των Εθνών και συμβολίζει την Ελευθερία και την Αδελφοσύνη των λαών. Αναφέρεται ότι στην Ιαπωνία το 1944 οι φοιτητές που είχαν επιστρατευτεί ζήτησαν να ακούσουν πριν αναχωρήσουν για το μέτωπο, την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, για να διατηρήσουν στο μυαλό τους κάτι που τους «θυμίζει την πατρίδα»... Στην Κίνα
η 9η Συμφωνία εκφράζει τη «νίκη μέσα από την πάλη» του λαού ενάντια στους καταπιεστές του. Η Μουσική του Μπετόβεν γίνεται ο συνδετικός κρίκος των πολιτισμών και η γέφυρα που ενώνει τους λαούς που αγωνίζονται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena