Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach
1685-1750
Σκληρή υπήρξε η ζωή με τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ... Τη μέρα που γεννήθηκε, πέθανε ο αδελφός του... και αργότερα η μητέρα του και ο πατέρας του. Ορφανός και από τους δυο γονείς του στα 10 του χρόνια, μεγαλώνει με τ'αδέλφια του. Το χάρισμά του για την μουσική διακινεί την ζήλεια του αδελφού του, που αρνείται να του δώσει παρτιτούρες μεγάλων μουσικών φοβούμενος μήπως τον ξεπεράσει, έτσι ο Σεμπάστιαν φέρεται να αντιγράφει κρυφά απ'τον αδελφό του, την νύχτα έργα μεγάλων συνθετών. Σε ηλικία 15 μόλις ετών εγκαταλείπει το σπίτι του αδελφού του και αρχίζει να εργάζεται. Η μουσική έγινε γι'αυτόν... πηγή Ζωής και έμπνευσης. 1000 έργα του έφτασαν μέχρι τις μέρες μας. Αυστηρός με τον εαυτό του ψάχνει για την τελειότητα.
Ονομάστηκε δικαίως ο"Ποιητής των ήχων, παμμέγιστος, ασυμβίβαστος, ακούραστος, μυστηριώδης". Δεν παραιτείται ποτέ. Στα 1708 θα γίνει διευθυντής μουσικής στην Αυλή της Βαϊμάρης. Παντρεύεται δύο φορές, αρχικά με την Μαρία Βαρβάρα που αποκτά 7 παιδιά από τα οποία επιζούν τα τέσσερα και μετά το θανατό της, παντρεύεται τη Άννα Μαγδαληνή με την οποία αποκτά 13 παιδιά από τα οποία θα επιζήσουν τα επτά. Το 1724 θα γίνει Αρχιμουσικός στη Αυλή του Λεοπόλδου στο Κέτεν και θα περάσει την πιό παραγωγική περίοδο της ζωής του, που θα κρατήσει μέχρι τον θανατό του στα 1750.
Η μουσική του Μπάχ είναι Απολλώνια μαγεία. Σε ανεβάζει στον ουρανό, νοιώθεις να αγγίζεις το άρμα του ήλιου... να χάνεσαι μέσα στη φωτεινότητα του σύμπαντος... και να μεθάς με τον Διόνυσο στο μυστήριο του κόσμου. Η Μουσική του ακούγεται σαν ένα βαθύ ευχαριστώ στο Θεό, για κάθε ζωντανό πλάσμα, για κάθε ομορφιά, για κάθε πόνο. Όλα έχουν νόημα.. όλα παίρνουν αξία... όλα είναι Ζωή.
Lunapiena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστώ για την επίσκεψη.
Grazie per la tua Gentilezza.

Lunapiena